MS-kval.: SR - Lichtenštajnsko 2:0 v zápase G-skupiny

12.09.2012 Celý región

Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v utorok v Bratislave nad Lichtenštajnskom 2:0 v jej druhom kvalifikačnom zápase MS 2014. Zverenci trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa majú na konte v G-skupine štyri body potom, ako minulý týždeň remizovali v Litve 1:1.

Slovenský národný výber sa v boji o svetový šampionát najbližšie stretne na domácej pôde s Lotyšskom 12. októbra, o ďalšie štyri dni 16. októbra privíta opäť v Bratislave Grécko.

Slováci v zápase neoslnili, no vďaka gólom Mareka Saparu z 36., resp. Martina Jakubka v 78. minúte získali tri povinné body do tabuľky.

kvalifikácia MS 2014:

G-skupina:

Slovensko - Lichtenštajnsko 2:0 (1:0)
Góly: 36. Sapara, 78. Jakubko
ŽK: Zabavník, Weiss, Jakubko - Polverino, Burgmeier, Christen, D. Hasler
rozhodovali: Evans - King, Boore (všetci Wales)
4200 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kuciak - Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník - Guldan - Weiss (63. Breznaník), Sapara, Stoch - Hamšík (82. Kucka) - Bakoš (60. Jakubko)
Lichtenštajnsko: Jehle - Oehri, Stocklasa, Kaufmann, Burgmeier - Polverino - Beck (70. Eberle), N. Hasler, D. Hasler, Erne - Christen (84. Flatz)

Prvý polčas veľa futbalovej krásy zo slovenskej strany nepriniesol. Domáci začali síce nádejne, dvoma šancami Bakoša, potom ale prišli hluché pasáže. V 7. minúte po centri Zabavníka dobre zakončoval Bakoš, ale Jehle skvele vyrazil. V 11. minúte opäť Bakoš prenikal do 16-ky, pokúsil sa prelobovať brankára, no obrana hostí s vypätím síl odvrátila loptu do bezpečia. Až v 19. minúte sa osmelili aj hostia, strela Becka však išla mimo. Potom zaujala tiché, hoci celkom solídne zaplnené hľadisko strela Stocha, no iba do náručia Jehleho. V 24. minúte prišla opäť rýchla akcia hostí, nebezpečne strieľal Erne a po rohu to zasa viac ako nádejne skúsil Polverino. Bratislavské publikum jasalo až v 36. minúte, keď z ľavej strany Stoch pekne otočil krížom na Weissa, po jeho úniku a centri do päťky sa lopta dostala až k Saparovi a strelec gólu v Litve pridal aj druhý kvalifikačný gól Slovákov. Rovnaký hráč v 40. minúte posadil z priameho kopu loptu presne na hlavu Hamšíka, no ten trafil len do brvna. Keď v nadstavenom čase hosťujúci Beck poslal ďalší pokus mimo brány, domáci šli do šatní v polčase len s jedným gólom k dobru.

Po zmene strán ako prvý skúsil šťastie ďalekonosnou strelou Stoch, no neúspešne, o pár minút ho už presnejšie napodobnil Hamšík spoza šestnástky, ale Jehle vyrazil. V 54. minúte sa nepresadili strelou Zabavník, ani v dokončení akcie Weiss. Domáci takme nepúšťali Lichtenštajncov na svoju polovicu, ale v koncovke, resp. predfínalnej fáze boli jaloví. S ich výkonom nebolo spokojné ani publiku, ktoré to dalo najavo piskotom. Outsider pozorne bránil a mohol vyrovnať v 77. minúte, keď po rohu sa dostal do zakončenia Christen, no zle trafil loptu hlavou. Okamžite ale na druhej strane odpovedali domáci, Hamšík našiel za obranou hostí zabudnutého Stocha, ten prestrelil Jehleho a loptu ešte do brány z kroku usmernil Jakubko na 2:0. Päť minút pred koncom mohol na 3:0 opäť po akcii Stocha zvýšiť Jakubko, z troch krokov mu ale loptu odkopol obranca. Rovnaký hráč sa mohol ešte dvakrát presadiť v nadstavenom čase, no raz tesne minul bránu, a potom mu po chybne rozohrávke obrancov v poslednej chvíli zmaril nádej Jehle.
 
Grécko - Litva 2:0 (0:0)
Góly: 55. Ninis, 72. Mitroglu
rozhodoval: Courtney (Sev. Ír.)
 
Grécko: Karnezis - Torosidis, K. Papadopulos, Sokratis, Spyropulos - Tziolis, Maniatis (46. Mitroglou), Katsuranis - Ninis, Fortunis (67. Holebas) - Gekas (80. Mavrias)
 Litva: Karčemarskas - D. Šemberas, Žaliukas, Klimavičius, Borovskij (46. D. Česnauskis) - Velička (76. Novikovas), Šernas (57. Rimkevičius), Vičius, Mikoliunas, Vaitkunas - E. Česnauskis
 
Bosna a Hercegovina - Lotyšsko 4:1 (2:1)
Góly: 12. (z pok. kopu) a 54. Misimovič, 44. Pjanič, 90.+ Džeko - 5. Gorkšs
rozhodoval: Aytekin (Nem.)
 
Bosna a Hercegovina: Begovič - Mujdža, Spahič, Vranješ - Lulič (30. Vršajevič), Pjanič, Misimovič, Zahirovič, Salihovič (90.+ Sunjič) - Ibiševič (87. Medunjanin), Džeko
Lotyšsko: Vanins - Krjauklis, Klava, Ivanovs, Gorkšs - Laizans, Rugins, Lukjanovs (80. Zjuzins), Višnakovs (61. Kamešs), Cauna - Rudnevs (61. Verpakovskis)
 

Vyberte región